TEK-İŞ SENDİKASINDAN GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞINA ZİYARET
Tek-iş Sendikası Genelbaşkanı Okan KORKMAZ Genelbaşkan Yardımcısı Ahmet DALDAL Gençlik ve Spor Bakanlığına Ziyaret Gerçekleştirdi.
Ziyaret Kapsamında İşçi sorunları ve sendikal faaliyetlerimizin engellenmesi hususunda değerlendirme toplantısı ele alındı.
ziyaretimiz ve taleplerimiz doğrultusunda Emekçilerimizin İdari Kaynaklı sorunlarının çözümlenmesi hususunda taleplerimizi ileterek bir çok sorunun çözümlendiği diğer ek taleplerimizinde değerlendirilmesi Hususunda Bakanlığımızın Personel Genel Müdürlüğüne iletmiş bulunmaktayız.
Emekçilerimiz adına sizleri temsilen talep ve şikayetlerinizi ilgili Bakanlığımıza iletmekteyiz.
Sendikal faaliyetimizin Engellenmesi durdurulması Hususunda temaslarımız devam etmektedir.
En kısa Sürede olumlu sonuçları siz Kıymetli emekçilerimize iletmekten memnuniyet duyacağız.
KAMU GÜCÜNÜ KULLANARAK KEYFİ VE KANUNA AYKIRI DAVRANIŞLAR KABUL EDİLEMEZ..
Sendikamızın işçileri Bilgilendirme toplantıları kapsamında keyfi davranışlarla faaliyetlerimizin engellendiğine tanık oluyoruz.
bununla ilgili Taleplerimizi ilgili Bakanlığımızın Yetkililerine iletmiş Bulunmaktayız.
Anayasa ve Kanunları Uluslararası sözleşmelerin İhlal edilmemesi hususunda gerekli anlayışı göstereceklerine inancımız sonsuzdur.
Faaliyetlerimizin bu dönem ve bir sonraki dönem için daha hızlı ve daha güçlü bir şekilde mücadele edeceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın
Sendika özgürlüğünün güvencesi
6356 sendikalar ve toplu iş sözleşmesi kanunu 25maddesi'in (3)Fıkrası; İşçiler, sendikaya üye olmaları veya olmamaları, iş saatleri dışında veya işverenin izni ile iş saatleri içinde işçi kuruluşlarının faaliyetlerine katılmaları veya sendikal faaliyette bulunmalarından dolayı işten çıkarılamaz veya farklı işleme tabi tutulamaz.
4857 Sayılı İş Kanununun Kanunu`nun 18/3 maddesinde nelerin geçerli fesih nedeni olarak sayılmayacağı örnekseme yoluyla sayılmıştır. İş Kanunu m.18'e göre şu hususlar fesih için geçerli bir sebep oluşturmaz:
a) Sendika üyeliği veya çalışma saatleri dışında veya işverenin rızası ile çalışma saatleri içinde sendikal faaliyetlere katılmak.
İşçiler Mola saatlerinde Sendikal Faaliyet ve toplantı yapabilirler.
Emekçilerimizin Mola saatlleri Çalışma süresinden sayılmadığı gibi Mola saatlerinde Sendikal faaliyet ve toplantı yapmaları Yasal ve en doğal Haklarıdır. Mola saatleri kapsamında Sendikal faaliyette bulundukları gerekçesi ile Emekçilerimize herhangi bir işlem uygulanamaz.
Genişletilmiş Avrupa Sosyal Şartı/m.5:
Tüm çalışanlar ve işverenler, ekonomik ve sosyal çıkarlarını korumak amacıyla ulusal ve uluslararası kuruluşlar düzeyinde örgütlenme özgürlüğüne sahiptir
87 Sayılı Sendika Özgürlüğüne Ve Örgütlenme Hakkının Korunmasına İlişkin Sözleşme/m.11
Hakkında bu sözleşmenin yürürlükte bulunduğu Uluslararası Çalışma Örgütünün her üyesi, çalışanların ve işverenlerin örgütleme hakkını serbestçe kullanmalarını sağlamak amcıyla gerekli ve uygun bütün önlemleri almakla yükümlüdür. "DEVLETİN POZİTİF YÜKÜMLÜLÜĞÜ"
İşçiler çalışma hususunda sendika hürriyetine halel getirmeye matuf her türlü fark gözetici harekete karşı tam bir himayeden faydalanacaktır.
Böyle bir himaye bilhassa,
Bir işçinin çalıştırılmasını, bir sendikaya girmemesi veya bir sendikadan çıkması şartına tabi kılmak;
Bir sendikaya üye olması yahut çalışma saatleri dışında veya işverenin muvafakatı ile çalışma saatlerinde sendika faaliyetlerine iştirak etmesinden dolayı bir işçiyi işinden çıkarmak veya başka suretle onu izrar etmek; maksatları güden hareketlere mütaallik hususlarda uygulanacaktır.
ANAYASA: MADDE 13
Temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılmasına ilişkin genel ilkelerin düzenlendiği Anayasa'nın 13. maddesinde de hak ve özgürlüklerin ancak kanunla sınırlanabileceği temel bir ilke olarak benimsenmiştir. Buna göre sendika hakkına yapılan müdahalelerde dikkate alınacak öncelikli ölçüt, müdahalenin kanuna dayalı olmasıdır. Bu ölçütün sağlanmadığı tespit edildiğinde diğer ölçütler bakımından inceleme yapılmaksızın sendika hakkının ihlal edildiği sonucuna varılabilecektir.
Derece mahkemelerinin yorumlarının kanunun açık lafzıyla çelişki içinde olduğu veya kanun metni dikkate alındığında bireyler tarafından öngörülmesinin mümkün olmadığı sonucuna ulaşıldığı hâllerde sendika hakkına yapılan müdahalenin kanuni dayanağının bulunmadığı kanaatine varılması mümkündür.
Sendika hakkı, demokratik toplumun varlığından bahsedebilmek için varlığı zorunlu haklardan biridir ve bu sebeple Anayasa'nın 51. maddesinin birinci fıkrasında hiç kimsenin sendika üyeliğinden ayrılmaya zorlanamayacağı düzenlenmiş ve ardından aynı maddenin üçüncü fıkrasında söz konusu hakkın "kullanılmasında uygulanacak şekil, şart ve usuller kanunda gösterilir." hükmüne yer verilmiştir.
"Kısaca Devletin Sendikal Örgütlenme kapsamında örgütlenme özgürlüğüne yapılacak Herhangi bir Kanuni dayanık olmaksızın yapılan Müdahalelere karşı Pozitif yükümlüğü olduğu tartışmasıdır.."